Laipni aicināti jaunajā REA mājaslapā!

No 21. septembra līdz 23. novembrim Rīgā norisināsies pirmā iedzīvotāju klimata asambleja, pulcējot kopā 25 iedzīvotājus un jomas ekspertus, lai kopā mācītos, strādātu grupās un izstrādātu idejas un priekšlikumus Rīgas zaļināšanas plānam.

 

Iedzīvotāju (pilsoņu) asamblejas tiek uzskatītas par ilgtspējīgu un saprātīgu instrumentu, lai stimulētu apdomīgu demokrātiju klimata politikas veidošanā. Iedzīvotāju asambleja ir iesaistīšanās un lēmumu pieņemšanas formāts, kas vislabāk piemērots sarežģītu un ilgtermiņa jautājumu risināšanai. Asamblejā reprezentatīva mini sabiedrība, pamatojoties uz zināšanām un apspriedēm, sniedz ieteikumus publiskajam sektoram kopējā labuma vārdā.

Kāda loma ir pilsoņu asamblejai?

 

Iedzīvotāju asamblejas bagātina politikas veidošanu un palielina iedzīvotāju uzticību valsts iestādēm.

Populārais konsultāciju formāts, kas kopš 20. gadsimta 70. gadiem ir izplatījies visā pasaulē, ir pierādījis, ka, ja cilvēkiem tiek dotas tiesības lemt, pietiekami daudz laika, līdzsvarota un uz pierādījumiem balstīta informācija un norādījumi labi izstrādātā procesā, viņi var pieņemt lēmumus sabiedrības interesēs par sarežģītiem un pretrunīgiem jautājumiem. 

Iedzīvotāju asamblejas ir īpaši piemērotas, lai risinātu ilgstošus jautājumus, kas ir nonākuši politiskā strupceļā vai polarizē sabiedrību. 

Turklāt tā ir taisnīga metode – ikvienam ir vienādas iespējas tikt ievēlētam nejaušās izlases kārtībā, lai iesniegtu priekšlikumus valsts vai pilsētas vadībai. Iedzīvotāju asamblejas par vides jautājumiem arvien biežāk tiek organizētas visā pasaulē – valsts, reģionālā un pilsētu līmenī. Parīzē, Briselē un vairākās Itālijas pilsētās apspriežu minisapulces ir kļuvušas par pastāvīgu lēmumu pieņemšanas formu.

 

 

Vairāk par asamblejas norisi

Piesakies konsultācijai par

siltumapgādi, mājas energoefektivitāti, saules paneļu uzstādīšanu, mājas biedrību izveidošanu.

Lasīt vairāk